Za period kasne zime

23.2.2020.

10:00 - 12:00

Yoga Zanshin Pula

info@yogazanshinpula.hr

100 kuna

Martina malic Yoga Pula Pula ayurveda kapha Pula yoga i ayurveda

ŠTO ?

- Predavanje: Ayurveda za kasnu zimu s Martinom Malić
- Yoga i pranayama sat za početnike
- Ayurvedska zakuska

U periodu kasne zime počinjemo razmišljati o nadolazećem proljeću, veselimo se toplijim danima, ali i osjećamo posljedice koje je zimska rutina ostavila na nas. Vlaga, hladnoća, usporenost i težina neke su od obilježja kasnog zimskog perioda što prirodno utječe na naše tijelo, um i emocije. Buđenje iz zimske rutine nekima od nas teško pada - koliko god bismo se voljeli “pokrenuti”, možemo se osjećati tromo, teško u tijelu, umu ili emocijama. Možemo osjetiti probleme s probavom i apetitom. Česti su i problemi s dišnim putevima, ili se pak javlja strah od nadolazećih alergija s kojima se susrećemo svakog proljeća.

Ayurveda, drevna vedska holistička medicina, stavlja posebni naglasak na prijelaz između godišnjih doba, kada se događaju velike promjene u prirodi, što utječe i na nas. Kasni zimski period je odlično vrijeme da uvedemo promjene u svoju rutinu, pripremimo svoje tijelo na nadolazeće proljetne dane i uđemo u proljeće s više energije, motivirani, inspirirani, s otvorenim umom i srcem.

Ayurveda uravnotežuje mentalne, emocionalne, duhovne i fizičke aspekte čovjeka prirodnim metodama koje uključuju razne tehnike poput jogijskih asana (Yoga položaja), Pranayama (vježbi disanja) i savjeta pravilne prehrane prilagođene godišnjim dobima i fizičkoj konstituciji pojedinca. Sve tehnike su vrlo jednostavne i praktične, te se sa malo više svjesnosti i volje mogu jednostavno integrirati u svakodnevnicu modernog čovjeka.


KONCEPT PREDAVANJA

Uvod i osnovni Ayurvedski koncepti
Predavanje će obuhvatiti uvod u Ayurvedu i upoznavanje s nekim od osnovnih ayurvedskih koncepata kako bismo postavili temelje za bolje shvaćanje drugog dijela teorijskog predavanja.

Ayurveda za kasnu zimu: smjernice za rutinu i pravilnu prehranu
Razmotrit ćemo najčešće probleme s kojima se susrećemo u ovom doba godine iz ayurvedske perspektive, objasniti moguće uzroke i predložiti smjernice za ublažavanje ili sprječavanje problema. Obzirom da u kasnu zimu i rano proljeće, po ayurvedskom shvaćanju na površinu izlazi tzv. “Kapha dosha” - posebni naglasak stavit ćemo na razumijevanje akumulacije, pogoršanja i smanjenja Kaphe, te razmotriti što možemo uvesti u svoju rutinu već danas, a da na prirodan način ubrzamo svoj metabolizam, rješimo se problema s probavom, razvijemo zdrav odnos s hranom, počnemo voditi aktivniji život, i zajedno s prirodom uđemo u ciklus proljetnog buđenja.

Jednostavan yoga sat prilagođen početnicima
Kada je u pitanju zdravlje, osim na prehranu, Ayurveda stavlja veliki naglasak i na asane - osnovne jogijske tehnike koje pripisuje za dovođenje fizičkog tijela u balans. Asane kroz razne aspekte utječu na naše zdravlje, a obzirom na temu radionice, obratit ćemo pozornost na asane koje brže zagrijavaju tijelo, poboljšavaju cirkulaciju i djeluju stimulirajuće na metabolizam. Upoznat ćemo se s vrlo jednostavnim asanama koje svatko može uvrstiti u svoju rutinu, kako bismo ubrzali metabolizam i aktivirali tijelo nakon duge zime. Sat će biti vrlo jednostavan, jer je cilj da svaki polaznik iskusi praktičnost i transparentnost yoga asana, koje kasnije može uključiti u svoju svakodnevnicu obzirom na mogućnosti.

Ayurveda i dišni sustav - pranayama za početnike
Osim yoga asana, predstavit će se i osnovne pranayame (vježbe disanja), s posebnim naglaskom na one koje nas u ovo doba godine mogu malo više zagrijati i stimulirati. Obratit ćemo pozornost i na određene ayurvedske tehnike i alate koje koristimo kako bismo olakšali probleme s dišnim putevima, obzirom da se na prijelazu zima/proljeće često susrećemo s problemima sa sinusima, alergijama, prehladama i slično.

Nakon radionice slijedi mala zdrava ayurvedska zakuska :)


VODITELJICA PREDAVANJA

Martina Malić je učenica yoge na putu da postane Ayurvedska savjetnica za životni stil. Vodi yogu u dva studija u Puli (Zanshin i ESU terrae). Završila je program osposobljavanja za poslove Nutricionista u Puli (Ustanova Magistra, odobreno od MZOS RH), te paralelno studira Ayurvedu online na American Institute of Vedic Studies pod vodstvom Dr. Davida Frawleya (300h, Ayurvedic lifestyle consultant/ Ajurvedski savjetnik za životni stil). Studentica je Pink Elephant Yoga Instituta u Zagrebu (TT 300h, program obuke za učitelje Ashtanga Vinyasa yoge, registriranog pri European Yoga Federation i priznatog od World Movement for Yoga and Ayurveda). U tijeku je Pranayama obuke kod Petre Bianco (Pink Elephant Yoga Institut).

PRIJAVE

Prijavite se putem kontakt forme za rezervaciju svojeg mjesta: